Tricot stoffen, wat zijn dit en wat kan je er mee?

Zoals de titel al zegt gaan we het in dit stuk hebben over tricot stoffen.  Zo bespreken we onder meer wat de kenmerken van tricot stoffen zijn en wat je er mee kan. In de kennisbank vind je tevens een artikel naaien met tricot. In dat artikel ga ik verder in op het werken met tricot.

Wat zijn tricot stoffen?

De term tricot stof komt van het Franse woord ‘tricoter’ wat breien betekent. Doordat tricot op breimachines wordt vervaardigd is tricot de algemene benaming voor gebreide stoffen. Doordat de stof gebreid wordt is deze rekbaar. In de praktijk kom je ook termen als ‘knit’ en ‘jersey’ tegen. Beide is een Engelse term voor de stof die wij kennen als tricot.

Als je de achterkant van je tricot stof van heel dichtbij bekijkt, zul je zien dat de stof de typische v-structuur heeft, die je normaliter verkrijgt als je handmatig iets zou breiden. Bij machinaal gebreide stoffen is deze structuur echter veel fijner dan wanneer je met de hand een lap stof zou breien.

Ondanks dat tricot de algemene benaming is voor alle gebreide stoffen, is tricot wel te vinden in diverse samenstellingen. Bij het maken van de stof kan er gekozen worden uit verschillende garens, bijvoorbeeld katoen, wol, lycra, elasthan of nylon, hierdoor ontstaan diverse varianten tricot. Zo is er onder andere katoentricot, katoentricot met elasthan en viscose tricot te verkrijgen. Uiteraard zijn er nog meerdere soorten, maar in dit stuk ga ik graag wat dieper in op de tricot die je bij Hip en Eigenwijs terug vindt, namelijk de katoentricot met elasthan.

Zoals gezegd richt ik me in mijn webshop op katoentricots met elasthan en dat is niet zonder reden. De kenmerken van katoentricot met elasthan maken de stof perfect geschikt voor bijvoorbeeld shirts, jurken, rokjes, ondergoed en leggings. Nu hoor ik jullie denken, maar wat zijn die kenmerken dan precies? Nu, dat ga ik jullie hieronder uitleggen:).

Katoentricot is (zoals de naam eigenlijk al verraadt) gemaakt van katoen. Hierdoor is de stof goed adement, lekker koel en draagt deze heerlijk comfortabel. Door de manier van vervaardiging (machinaal gebreid) is de stof van nature rekbaar. Doordat er tijdens het vervaardigingsproces elastisch garen wordt toegevoegd, keert de stof steeds makkelijk terug in vorm en gaat de stof niet lubberen. De opvatting dat hoe hoger het percentage elasthan is hoe meer rek de stof heeft, gaat dan ook niet op. Het percentage elasthan/lycra zegt alleen iets over de flexibiliteit van de stof en zijn eigenschap waarmee deze weer terug in vorm komt. Katoentricot heeft doorgaans een wat matte look (geen glans) en is vaak net even wat steviger/dikker als viscose tricot.

Katoentricots vinden we in diverse diktes en dat maakt het vaak lastig om online de stof te vinden die jij prettig vindt naaien. Toch kun je ook online vrij goed inschatten met wat voor stof je te maken hebt, mits je weet waar je op moet letten. Maar waar let je dan op en hoe weet je hoe dik/zwaar je stof is. Bij het beantwoorden van deze vraag komen de g/m2 en de samenstelling van de stof om de hoek kijken. In het bericht, wat zegt het gewicht over stoffen duiken we dieper in op wat g/ms is en wat er je uit kunt afleiden. De samenstelling van de stof bespraken we hierboven al.

Voor de stoffen in mijn shop geldt dat er bijna geen hele dunne tricots te vinden zijn en het vrijwel allemaal katoentricot is met elasthan of lycra en een medium dikte. Mocht er wel een hele dunne tussen zitten of juist een hele stugge dan staat dit bij de productomschrijving vermeld. Betekent dit dan dat ze dan allemaal exact hetzelfde voelen als het er niet bij staat? Nee, helaas is dat te kort door de bocht. Doordat ik met verschillende leveranciers werk en zij hun stoffen op diverse plaatsen laten vervaardigen kan er gevoelsmatig soms toch ondanks het gewicht net wat verschil zitten tussen de stoffen. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid kleur die gebruikt wordt en het stijfsel wat tijdens het proces toegevoegd wordt. Wel durf ik te stellen dat voor al mijn katoentricots geldt dat het heerlijke stoffen zijn om mee te werken en dat je de hele dunne ‘flubber’ tricots bij mij niet terug vindt.

Twijfel je na het lezen van dit stuk of de productbeschrijving toch over de tricot stof die je wil kiezen? Dan stuur je simpel een mailtje met je vraag en telefoonnummer naar joyce@hipeneigenwijs.nl of neem je contact met me op via één van mijn social media kanalen. Ik help je dan uiteraard zo snel mogelijk verder:)

Exclusieve designs digitale tricot