Driedraadse of vierdraadse locksteek

In dit artikel leg ik jullie graag het verschil uit tussen een driedraadse locksteek en een vierdraadse locksteek. Ook kijken we naar een ‘ouderwetse’ fabel omtrent het locken van kleding. Want wat is er nu eigenlijk precies waar van de veel gehoorde uitspraak : met alleen een locksteek kun je geen kleding naaien, daar is die steek niet voor bedoeld.

Allereerst wordt het verschil in de steek veroorzaakt door het aantal draden dat wordt gebruikt. Zoals de naam al zegt bij een driedraadse locksteek wordt er gewerkt met drie draden. Bij een vierdraadse locksteek is de machine voorzien van vier draden. Beide steken worden met dezelfde machine (een lockmachine) gemaakt. Afhankelijk van de steek die je wenst gebruik je de linkernaald/rechternaald of beide naalden.

Voor we verder gaan vind je hieronder drie afbeeldingen. De eerste is een driedraadse locksteek waarbij de rechternaald uit de machine is verwijderd. De tweede afbeelding is de driedraadse locksteek waarbij de linkernaald verwijderd is (zoals je ziet is dit stiksel veel smaller). De derde afbeelding is een vierdraadse locksteek.



Nu we weten wat het exacte en uiterlijke verschil is gaan we het hebben over het gebruik van de twee verschillende steken.

Wat kan je met een driedraadse locksteek?
Deze steek is bedoeld voor het afwerken van stoffen en voorkomt het rafelen van de stof. Deze steek is dus met name bedoeld voor stoffen als katoen en canvas omdat deze stoffen vaak rafelen. Tricot rafelt niet waardoor deze steek niet noodzakelijk is voor het afwerken van tricot stoffen. De driedraadse steek is echter niet stevig genoeg voor het in elkaar stikken van kleding.

Wat kan je met een vierdraadse locksteek?
Deze steek is bedoeld voor het in elkaar naaien en afwerken van stoffen. Uitermate geschikt voor elastische stoffen. Door het vierdraadse stiksel heb je in 1 handeling een stevige naad en mooie afwerking van de stof.

Feiten of Fabels ?
De meest gestelde vraag die ik voorbij zie komen is : Kan je met een locksteek je kleding in elkaar naaien en hoef je dan geen extra stiksel te gebruiken? Stel deze vraag in een willekeurige facebookgroep en je zal worden overladen met reacties als ja zeker en reacties als nee zeker niet. Maar wat is er dan van waar? Is dit zo’n ouderwets fabeltje?

Laat ik voorop stellen dat ook ik echt niet alles weet, maar dat ik wel graag uitzoek waar deze verschillen in mening vandaan komen. Mijn mening is dan ook gebaseerd op mijn ervaringen, de moderne techniek en de informatie die ik in de loop der tijd heb opgedaan om deze vraag te kunnen beantwoorden.

Wat mij als eerste opviel bij het beantwoorden van deze vraag, was dat degenen die nee riepen vooral dames waren die nog met wat oudere lockmachines werkten en van vroeger uit mee hebben gekregen dat alleen een locksteek niet voldoende is. Heel vroeger was deze steek namelijk in basis bedoeld voor de afwerking van stoffen die rafelen. Het daadwerkelijk in elkaar naaien van kleding deed je meestal met een stretchsteek (afhankelijk van de stofsoort) op de naaimachine. Dit omdat de locksteek niet stevig genoeg was om er naden mee te stikken.

Inmiddels zijn vrijwel alle nieuwe lockmachines zo gemaakt dat je er met een vierdraadse (lock)steek in 1 handeling je kleding mee in elkaar kan naaien en kan afwerken mits je vier draden gebruikt voor je steek. Belangrijk voor de stevigheid van je stiksel is ook het gebruik van de juiste draadspanning. Het stiksel moet mooi en netjes op/om de stof heen liggen en mag niet trekken of lussen.

Kortom, kan je kleding naaien met een locksteek? Het antwoord hierop is: ja dat kan zeker, mits je een vierdraadse locksteek met de juiste draadspanning gebruikt.

Ik hoop dat ik met dit artikel weer wat kennis heb kunnen overdragen en mocht je vragen hebben laat gerust een reactie achter. Ik beantwoord je vraag dan zo snel mogelijk.

Liefs Joyce