Digitaal of gedessigneerde stoffen

Als je je eenmaal in de stoffenwereld begeeft zal je een aantal termen met regelmaat zien langs komen, een voorbeeld daarvan is digitale print en gedessineerde stof.

In dit stuk gaan we hebben het dan ook over digitale print en gedessineerde print hebben, want wat zegt dat nu eigenlijk?

Belangrijk om te weten is dat deze naam helemaal niets zegt over de stofsoort. Zowel tricot, french terry als jogging kan een digitale print hebben of juist niet. Het verschil in deze twee printsoorten heeft namelijk te maken met de drukwerktechniek.

Bij digitale prints worden de stoffen bedrukt door digitale printers die speciaal ontwikkeld zijn voor het bedrukken van stof. Deze manier van bedrukking zorgt voor haarscherpe gedetailleerde prints en biedt de mogelijkheid om een onbeperkt aantal kleuren per print te gebruiken. Doordat de basis van de stof wit is zal de achterkant van de stof bij digitale prints altijd wit zijn, de stof wordt namelijk maar aan 1 kant bedrukt.

Maar hoe zit dan met niet digitale stoffen? Niet digitale stoffen worden vaak gewoon tricot, french terry, jogging etc genoemd. Toch wordt hier ook nog wel eens de benaming gedessineerd voor gebruikt, zoals bijvoorbeeld op mijn website. Reden hiervoor is dat zo in 1 oogopslag duidelijk is dat deze stoffen op een andere manier bedrukt worden. Gedessigneerde stoffen worden namelijk geverfd/bedrukt met verf. Nu denk je bij verf waarschijnlijk aan een effen lapstof in 1 kleur, maar techniek staat voor alles en er zijn meerdere manieren om een stof te bedrukken. Zo kan er machinaal bedrukt worden, maar bestaat er ook handdruk, sjabloondruk of filmdruk. Bij stoffen die niet digitaal geprint zijn, zal veelal sprake zijn van machinale druk.

Bij machinale druk wordt er gebruik gemaakt van een koperen wals, waarin het patroon verdiept is aangebracht door middel van etsen of graveren. De diepliggende delen van de walsen worden door een tussenwals, die in een verftrog draait, voorzien van verf. Messen zorgen voor het wegschrapen van overtollige verf. De te bedrukken textiel wordt rond een met vilt beklede rol tegen de wals gedrukt. Als het patroon uit grote vlakken bestaat wordt het niet verdiept maar verhoogd op de wals aangebracht.

Om te zorgen dat de stoffen geen schadelijke verfmaterialen bevatten verkoop ik alleen stoffen die minimaal het OEKO-TEX keurmerk hebben. Dit keurmerk grarandeert dat er geen schadelijke stoffen zijn gebruikt tijdens het bewerkingsproces. Meer hierover lees je in het artikel Wat is OEKO-TEX ? Je kunt je voorstellen dat doordat deze stoffen geverfd worden het kleurenpalet niet zo uitgebreid is en de details niet zo scherp zijn als wanneer de digitale bedruktechniek gebruikt wordt.

Nu je weet waar het verschil in zit, wil je vast ook graag weten of ik een voorkeur heb. Mijn antwoord daarop is eigenlijk heel simpel nee. Ik vind de heldere kleuren en gedetailleerde (foto-achtige) digitale prints heel mooi, maar kan een rustigere gedessigneerde print ook heel erg waarderen op zijn tijd. Zodoende vind je dan ook zowel digitale tricots als gedessineerde tricots in mijn shop.

Liefs Joyce