Hoi,

Wat leuk dat je er bent! Ik wil je van harte welkom  heten bij Hip en Eigenwijs. 

Op deze pagina vind je alle informatie over  de naailessen en/of workshops die ik aanbied.

De aangeboden lessen zijn laagdrempelig, worden afgestemd op jouw behoefte en plezier staat voorop:).

Lees dus snel verder en ontdek wat je kan verwachten en wat de voordelen zijn van mijn lessen/workshops.

Liefs Joyce

Waar staat Hip en Eigenwijs voor

Voor ik antwoord geef op deze vraag heel even kort wat over mij zodat je weet wie er achter Hip en Eigenwijs zit en bij wie je je les /training gaat volgen.

Ik ben Joyce, 36 jaar, getrouwd en heb 2 geweldige kinderen. Een meisje Kaithlynn van 8 en een zoon Ryan van 6. Ik begon 8 jaar geleden met kleding maken voor Kaithlynn en inmiddels is die hobby wat uit de hand gelopen en heb ik een webshop in stoffen, handgemaakte kleding (kinderen, dames en heren) en kun je bij mij ook naaicursussen/lessen volgen.

Naaien is mijn hobby, mijn passie, mijn ontspanning maar ook mijn creatieve uitlaatklep. Ik hecht grote waarde aan gezelligheid, vriendelijkheid, kwaliteit en service.

Hip en Eigenwijs staat dan ook voor een gezellige, professionele shop waarbij klantvriendelijkheid, service en kwaliteit hoog in het vaandel staan en dat zie je ook terug in mijn (les-)aanbod.

 

Wat kan je verwachten van een cursus of workshop?

Zoals je misschien al begrepen hebt vind ik het enorm belangrijk dat de les gezellig is en dat je iets maakt wat je leuk vindt. Niks vervelenders als iets maken waar je echt geen bal aan vindt of niets aan hebt. Werkt enorm demotiverend en wat mij betreft is dat echt niet nodig. Je hebt namelijk al snel een simpel rokje, leuke kussenhoes of haarband gemaakt en laten we eerlijk zijn dat is toch veel leuker als op een lapje eerst rechte en ronde lijnen leren stikken. Ja echt, zo ging dat vroeger en ik vermoed dat er nog steeds wel cursussen zijn waarbij ze hiermee beginnen. Daar is niets mis mee maar zoals de naam misschien al deed vermoeden ben ik een tikkeltje eigenwijs aangelegd en doe ik het dus graag anders.

Dat betekent dat ik werk vanuit mijn eigen ervaring en praktisch oogpunt. Natuurlijk leer je bij mij ook de basis, wat heb je nodig, hoe meet je de maten juist op, welke stoffen zijn er, wat is de stofvouw, recht van draad, wat voor soort naalden heb je nodig, hoe neem je een patroon over en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een juiste basis is belangrijk, maar dat is natuurlijk niet het enige. Hoe fijn is het als je naar huis gaat met praktische tips en tricks die je meestal mist wanneer je jezelf gaat leren naaien?

Ik werk in kleine groepjes, maximaal 2 personen per les. Dit is een bewuste keuze en een keuze die uit eigen ervaring voortkomt. Waar ik zelf namelijk last van had, is dat er zeker aan het begin heel veel op je afkomt. Als je dan met meerdere bent en iedereen vraagt iets anders  of dacht iets al te weten maar het blijkt niet juist, dan weet je op een gegeven moment helemaal niet meer hoe het nu zat.

Daarom kies ik er voor in kleine groepjes te werken. Ik kan je dan in alle rust de basis aanleren en door de kleine groepsgrootte is er ook voldoende ruimte voor vragen. Als kers op de taart kan ik de les hierdoor ook nog eens mooi op jouw naainiveau aan laten sluiten. Loop je er sneller doorheen of heb je juist op een bepaald punt net wat meer moeite? Geen probleem, dan passen we het tempo gewoon wat aan.

Waarom bied ik blokken aan als basis en geen wekelijkse lessen? Nu dat zit zo. Er zijn eigenlijk een paar redenen voor. 

De eerste is dat ik groot voorstander ben van zogenoemde kilometers maken. Dus eerst lekker aan de gang met simpele dingetjes die er toch leuk en mooi uitzien zodat je je machine volledig onder de knie hebt alvorens je overgaat tot de wat moeilijkere projectjes. Hoe beter je bevriend bent met je machine, hoe makkelijker het gaat. Bovendien als je netjes kan stikken is een rits inzetten echt niet zo lastig en heb je daarbij aan 1 lesblok echt genoeg.

De tweede reden is dat ik graag flexibel ben in de lestijden. Als ik wekelijkse lessen op bepaalde tijdstippen aanbied en ik plan die helemaal vol en ik wil dan inspringen op de vraag naar een avondles ben ik al snel 6 dagen per week van de vroege ochtend tot late avond bezig. Aangezien ik mijn gezin en een beetje vrije tijd ook heel erg fijn vindt plan ik die blokken dus flexibel in.

En tot slot is mijn ervaring dat doordat het steeds maar 2 blokken zijn waarvoor je afspreekt, het voor de meeste mensen veel makkelijker in te plannen is als een wekelijkse les. 

Wat verder nog belangrijk is om te weten, is dat in mijn cursussen we altijd werken met rekbare stoffen. Ik ben een enorme tricot liefhebber en aangezien ik graag mijn passie overdraag werken we dus standaard met rekbare stoffen (0ok wel tricot of jersey genoemd).

Werk jij liever met katoen, helemaal prima, maar dan is de kans groot dat je niet al na 2 lesblokken een jurkje in elkaar kunt zetten. Bij katoen zit je namelijk direct aan een rits of knoopsluiting vast en zijn foutjes niet geoorloofd. Je kan niets weg smokkelen, de stof rekt tenslotte niet mee dus je moet vanaf stap 1 super secuur zijn. Heb jij namelijk per ongeluk net een beetje mis geknipt, tja dan wordt dat toch wat lastig. Nu zeg ik natuurlijk niet dat het de bedoeling is dat je niet nauwkeurig hoeft te werken met tricot, maar het is net iets vergevingsgezinder en als beginner kun je er net iets makkelijker en sneller zelf mee uit de voeten. Ook ideaal voor degene die het graag willen leren, maar van zichzelf weten dat secuur niet hun sterkste punt is?.

Je kan bij mij werken met een patroon wat je zelf al hebt of je kan bij mij een patroon aanschaffen. Ik heb diverse patronen van Sofilantjes en SuperNova. Vooral de Sofilantjes patronen zijn ideaal als je nog beginner bent. Een geweldige pasvorm en duidelijke uitleg waar je na een cursus echt wel mee uit de voeten kan.

Ook voor de stoffen geldt, je mag zelf een stof meenemen, maar je kan ook heerlijk even bij mij snuffelen en ter plekke een stofje aanschaffen. Ben je benieuwd naar het ruime aanbod, neem dan alvast eens een kijkje bij de stoffen. Neem je liever zelf wat mee, zorg dan dat je een rekbare stof aanschaft.

De lessen duren 2 a 2.5 uur en als beginner adviseer ik altijd 2 blokken te boeken. Na deze twee blokken kun je meestal zelfstandig een standaard kledingstuk in elkaar zetten. Een en ander hangt natuurlijk een beetje af van wat je al kan, hoe snel je het oppikt en wat je doel is. Blijkt dat je na 2 blokken nog een les nodig hebt, dan is dat natuurlijk geen probleem en kun je gewoon nog een blok bijkopen. Ben je geen beginner meer, maar ben je op zoek naar wat verdieping of loop je vast op bepaalde dingen? Laat het me weten en dan kijken we samen hoe lang we nodig denken te hebben.

Lestijden zijn altijd in overleg. In principe kan er (mits er plek vrij is) op dinsdagochtend, dinsdagmiddag, donderdagochtend, donderdagavond of vrijdagochtend gelest worden. Wil je liever in de avond lessen? Dan plannen we samen 1 of 2 avonden in. Hou er rekening mee dat de mogelijkheden voor de avond beperkter zijn en de lessen dan pas om 20.00 uur starten.

Omdat ik lesgeef in kleine groepen (max. 2 personen) kan het voorkomen dat er na je aanmelding nog 1 iemand aanschuift als dat plekje nog niet bezet is. Ik hou hierbij rekening met het naainiveau zodat ik de kwaliteit van mijn lessen kan waarborgen.

Zo het is een heel verhaal geworden maar ik hoop dat ik je enthousiast heb kunnen maken en zo niet dan hoop ik dat je iemand vindt waarbij je wel enthousiast wordt. Naaien hoort leuk te zijn en dat valt en staat ook een beetje met hoe de naailes gegeven wordt. Dus heb je zin in een gezellige ochtend/middag met iemand die vol passie zit voor het vak en les geeft op basis van ervaring?

Dan ben je mij aan het juiste adres! Neem contact met me op om een les in te plannen. Nadat we een les hebben ingepland ontvang je van mij een intakeformulier met wat korte vragen, welk je ingevuld aan mij mag retourneren voor aanvang van de les. Dit formulier helpt mij de les goed op jouw wensen te laten aansluiten.

Liefs Joyce

Samenvatting

? Kleine groepjes

? Persoonlijke aandacht

? Les op je eigen niveau

? Zelf kiezen wat je maakt

? Gezellige sfeer

? Diverse data en tijden mogelijk

? Lesblokken van 2,5 uur en per blok afneembaar

? Eigen naaimachine niet verplicht

? Kosten per persoon per blok € 45,-. Prijs is excl.               benodigde stof en/of patroon.

? Inclusief koffie/thee met wat lekkers

Basis benodigdheden

?flexibel meetlint

? schaar

? stofschaar

? spelden

? naalden 

? (uitwasbare) markeerstift of markeerkrijtjes

? patroonpapier

? patroon

? stof

? naaimachine